نظام حقوق مالیاتی در ایران
معرفی منابع حقوق مالیاتی
سرعت و اهتمام دستگاه های قانونگذاری و اجرایی در ایران طی سال های اخیر در جهت تحقق اقتصاد مقاومتی و توجه ویژه به مالیات به عنوان ابزار تحقق بودجه، مسائل و پیچیدگی های زیادی در سطح جامعه ایجاد کرده که مسائل حقوقی مرتبط با آن نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد، لذا توجه به بعد حقوقی مالیات ها عاملی در جهت توسعه و رشد فرهنگ مالیاتی شهروندان یک دولت و کشور محسوب می شود که در عین کارآمد کردن نظام مالیاتی یک کشور، مانع ایجاد بسیاری از اختلاف های مالیاتی می شود.این امر، با توجه به ورود کشور به صحنه فعالیت های اقتصادی ، جهانی و همکاری تجاری با سایر کشورها به اهمیت و شناخت نظام حقوقی-مالیاتی ایران اهمیت دوچندانی را می بخشد.
حقوق مالیاتی به عنوان یکی از شاخه های حقوق عمومی،چندان مورد عنایت قرار نگرفته است. و صرفاً محدود به تعدادی انگشت شمار کتب مستقل گردیده است.در حالیکه از لحاظ گستره شمول تقریبا تمامی آحاد جامعه را در بر میگیرد. و مستقیماً و غیر مستقیم به این رشته
حقوقی مرتبط می باشند.
این رشته به روابط حاکمیت با مردم می پردازد.به عبارت دیگر، از یک سو دولت و از سوی دیگر مؤدیان مالیاتی میباشند. با این بیان که آحاد جامعه بایستی قسمتی از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت نمایند.
رشته حقوق مالیاتی از یک سو به حقوق و تکالیف مؤدیان مالیاتی
میپردازد و از سوی دیگر دولت است که مالیات را مطالبه و تمامی ابزارها در دست اوست لذا نحوه مطالبه و اجرای مقررات بایستی قانونمند و عادلانه باشد و بدین لحاظ نمونه بارز اعمال حاکمیت دولت در امور مالی محسوب میگردد.
معرفی منابع حقوقی مالیات
همانطور که اشاره شد یکی از مشکلات موجود در حوزه حقوق مالیاتی، کمبود منابع آموزشی در خصوص این گرایش مهم از علم حقوق می باشد. علیرغم این که بعضی از نویسندگان حقوقی به طور موضوعی به برخی از مسایل حقوق مالیات پرداخته و کتب یا مقالاتی را نیز در این زمینه عرضه کرده اند، اما تألیفات مشخصی در مورد مبانی حقوقی و ماهیت شناسی مالیات از منظر حقوقی کمتر به چاپ رسیده است.
مقاله ارزشمند «نظام حقوقی مالیات ها در ایران» نوشته آقای دکتر کیانوش رضایی یزدی، برای کسانی که هیچ زمینه علمی یا عملی در حوزه مالیات ها ندارند ولی علاقه مند یا دغدغه مند در این حوزه هستند از معدود آثار حقوقی منتشر شده در این خصوص می باشد.
در این مقاله با مفاهیم مهمی چون : حقوق مالیات ها، انواع مالیات ها، اصول حاکم بر قوانین مالیاتی، نظریه عمومی حقوق مالیات ها، ماخذ مالیات، محاسبه مالیات، وصول مالیات آشنا می شود. لینک دانلود این مقاله برای علاقهمندان در ادامه مطلب قرار داده شده است.
آقای دکتر رضایی یزدی دانشجوی دکترای حقوق در دانشگاه بورگندی فرانسه و استاد مدعو در دانشگاه پاریس هستند که در تاریخ ۱۶ دیماه ۹۹ میهمان صفحه دادبانان در اینستاگرام بودند و در موضوع نظام حقوقی مالیات بر دارایی در ایران و فرانسه به بحث و گفتگو پرداختند. برای دیدن نسخه کامل این گفتگو می توانید به بخش IGTV صفحه اینستاگرام موسسه حقوقی دادبانان مراجعه نمایید.
برای مشاهده لیست کتابهای مجموعه به صفحه فروشگاه انتشارات دادبانان دانا مراجعه فرمایید.